Pie valdības veidošanas ķersies Krišjānis Kariņš

Wikipedia

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nominējis partijas Jaunā Vienotība kandidātu Ministru prezidenta amatam.

Kariņš jau aizvadītās nedēļas beigās kā topošās valdības prioritātes minēja finanšu sektora sakārtošanu, tiesiskumu, cīņu pret korupciju, ēnu ekonomikas apkarošanu, izglītības reformas turpināšanu, OIK likvidēšanu, veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanu, teritoriālo reformu un demogrāfijas jautājumus.

Kariņš ir trešais nominētais premjera kandidāts, kurš mēģinās izveidot valdību. Šis ir ilgākais valdības veidošanas periods kopš neatkarības atjaunošanas 1990.gadā.

Sākotnēji prezidents bija uzticējis valdības veidošanu JKP līderim Bordānam. Viņš bija piedāvājis valdību veidot piecām partijām – viņa pārstāvētajai JKP, kā arī “KPV LV”, “Attīstībai/Par!”, nacionālajai apvienībai, kā arī JV. Taču pēc nedēļu ilgiem JKP centieniem vienoties par iespējamo Bordāna valdību un tās darbiem vairākas partijas nolēma izstāties no šīm sarunām. Ņemot to vērā, prezidents Bordāna nomināciju atsauca.

Otrais mēģinājums bija uzticēts Gobzemam, kurš arī nespēja izveidot jaunu valdību. Sākotnēji sarunās par valdību bija iesaistītas sešas partijas – Gobzema pārstāvētā “KPV LV”, AP, JKP, nacionālā apvienība, ZZS un JV. Tomēr tad Gobzems no sarunām izslēdza AP, pēc kā sekoja piedāvājums pārējām partijām par potenciālā valdības sastāvu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā “sarkanā līnija” un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Pievienot komentāru